Gratinovaná
cibulová polévka

40
minut
obtížnost
Gratinovaná cibulová polévka

Ingredience

  • 2 velké lžícecibule
  • 0,5 lvývaru
  • 2 lžíceolivového oleje
  • 2 dlbílého suchého vína
  • bageta
  • tvrdý sýr typu gruyere
  • 2 lžícehladké mouky

POSTUP

Ve vyšším kastrolu zpěňte na olivovém oleji cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Občas promíchejte. Když zezlátne – trva to asi 5 minut, zasypte ji moukou a pokračujte v míchání. Přilijte víno a nechte projít varem, aby zůstala chuť, ale kyselinka se vyvařila. Pak dolijte vývar a nechte vařit asi 20 minut. V troubě ogrilujte bagety se sýrem a servírujte je položené doprostřed talíře s kolečky cibule.

Zkuste

Polévka rychlá a navíc s ní vždycky budete mít úspěch. Nejlépe chutná ve dnech, kdy jste tak trochu indisponováni… A taky po ránu, kterému předcházel bujarý večírek. Jestli vás něco dostane do formy, tak tahle cibulačka.

Autorkou receptu je Markéta Hrubešová, autorem fotografie David Kraus a jedná se o recept z knihy Tak vařím já vydané Mladou frontou.