Gratinovaný
fenykl

60
minut
obtížnost
Gratinovaný fenykl

Ingredience

  • 2 bulvyfenyklu
  • 2rajčata
  • 2 lžícestrouhanky
  • 2 lžícestrouhaného parmazánu
  • 2 lžícemásla
  • olivový olej, pepř, sůl

POSTUP

Z fenyklu odstraňte svrchní tvrdé listy a zelené košťály. Naťové lísky nakrájejte nadrobno a odložte stranou. Bulvy rozkrojte na čtvrtky a vykrojte tvrdý košťál uprostřed. Fenykl vložte ho do horké vody a vařte asi 5 minut. Pak ho vyberte a propláchněte studenou vodou. Rozpalte troubu na 200 °C a rajčata pokrájejte na kostičky. Ohnivzdornou misku vymažte olivovým olejem, vložte do ni fenykl a posypte rajčaty, strouhankou smíchanou s parmazánem a fenyklovou nati. Osolte a opepřete a poklaďte vločkami másla. Zapékejte asi 20 minut.

Zkuste

Takto upravený fenykl se skvěle hodí jako příloha ke grilované rybě. Můžete ho ale podávat i jako vlažný předkrm. Pokud jej doplníte bramborovou kaši, máte lehké hlavni jídlo.

Autorkou receptu je Markéta Hrubešová, autorem fotografie David Kraus a jedná se o recept z knihy Tak vařím já vydané Mladou frontou.