Houbové
rizoto

60
minut
obtížnost
Houbové rizoto

Ingredience

  • 300 grýže (nejlépe arborio)
  • 250 ghříbků
  • cibule
  • 1 stroužekčesneku
  • 1 lvývaru
  • 1 dlsuchého bílého vína
  • 1 lžícemásla
  • 1 hrststrouhaného parmazánu
  • 1 lžícešalvějových lístků

POSTUP

Připravte si velký hrnec s vývarem. Na velké pánvi orestujte na olivovém oleji cibuli česnek. Asi po třech minutách přidejte nakrájené očištěné houby. Zarestujte a přisypte rýži a dobře promíchejte, aby se zrníčka obalila. Zalijte vínem a nechte ho vyvařit. Pak zalijte naběračkou vývaru, promíchejte a nechte probublávat. Vždy když se vývar vsákne, dolijte další naběračku. Celkem to trvá asi 20 minut. Nakonec vmíchejte máslo a parmazán. Okořeňte, posypte nakrájenou šalvějí a servírujte.

Zkuste

Když se řekne rizoto, většina z nás si představí nevzhlednou mazlavou hmotu, kterou nám ve školní jídelně pravidelně servírovali vždy následující den po pečeném kuřeti. Mochovská zelenina, trochu strouhaného sýra, okoralá rýže. Tak takhle ne! Rizoto je hlavně o trpělivosti a požitku z vaření. Takže ho nedoporučuji vařit, když spěcháte nebo když chcete jen zaplnit žaludek.

Autorkou receptu je Markéta Hrubešová, autorem fotografie David Kraus a jedná se o recept z knihy Tak vařím já vydané Mladou frontou.