Sváteční
jahodový koláč

Sváteční jahodový koláč

Ingredience

  • těsto 
  • 180 gpolohrubé mouky
  • 180 gcukru krupice
  • 50 gmásla
  • 6vajec
  • 2 lžícekakaa
  •   
  • krém 
  • 150 gmoučkového cukru
  • 125 gtvarohu (kostka) s trochou mléka
  • 250 gmásla

POSTUP

Nejdříve utřete žloutky s polovinou cukru. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte zbylý cukr. Sníh promíchejte se žloutky, opatrně vmíchejte prosátou mouku, a nakonec po kapkách přidávejte rozpuštěné prochladlé máslo. Prosáté kakao rozmíchejte s malým množstvím horké vody a vmíchejte do těsta. Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte při 180 °C.

Na vychladlý koláč natřete krém připravený vyšleháním uvedených ingrediencí, položte celé nebo rozkrájené jahody podle vlastní fantazie. Nechejte vychladit v lednici. Před rozkrájením můžete koláč ještě posypat strouhanou čokoládou.