
Sváteční
jahodový koláč

Ingredience
- těsto
- 180 gpolohrubé mouky
- 180 gcukru krupice
- 50 gmásla
- 6vajec
- 2 lžícekakaa
- krém
- 150 gmoučkového cukru
- 125 gtvarohu (kostka) s trochou mléka
- 250 gmásla
POSTUP
Nejdříve utřete žloutky s polovinou cukru. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte zbylý cukr. Sníh promíchejte se žloutky, opatrně vmíchejte prosátou mouku, a nakonec po kapkách přidávejte rozpuštěné prochladlé máslo. Prosáté kakao rozmíchejte s malým množstvím horké vody a vmíchejte do těsta. Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte při 180 °C.
Na vychladlý koláč natřete krém připravený vyšleháním uvedených ingrediencí, položte celé nebo rozkrájené jahody podle vlastní fantazie. Nechejte vychladit v lednici. Před rozkrájením můžete koláč ještě posypat strouhanou čokoládou.