Karamelizovaný
selečí hřbet

150
minut
obtížnost
Karamelizovaný selečí hřbet

Ingredience

  • 400 gselečího hřbetu
  • polovina sáčku instantní bramborové kaše
  • 1 hrstšpenátových listů
  • 2 lžícehnědého cukru
  • 1 hrstvýhonků červené řepy
  • olivový olej
  • 1 lžícebalzamikového octa
  • bylinky
  • 1 lžičkamásla
  • sůl a pepř z mlýnku

POSTUP

Maso odblaňte, odstraňte kůži a potřete olivovým olejem. Přidejte bylinky (tymián, rozmarýn) a nechte marinovat nejlépe přes noc. Do pánve nasypte cukr a nechte ho roztavit. Za stálého míchání přilijte asi 2 lžíce vody. Do vzniklého karamelu přilijte balzamiko a dobře promíchejte. Selečí hřbet nařízněte podle kostí, ale nedokrojte. Maso obalte v karamelu, opečte jen asi minutu z každé strany a přendejte do malého pekáčku. Vložte do vyhřáté trouby a nechte zvolna táhnout při 80 °C asi 2 hodiny. Bramborovou kaši připravte dle návodu a nakonec do ní vmíchejte spařený špenát zbavený vody. Okořeňte dle chuti. Maso vyndejte z pánve a do zbylého výpeku vmíchejte trochu vody. Až se utvoří hustá omáčka, přidejte lžičku másla. Nakonec na pánvi zprudka orestujte výhonky červené řepy. Stačí jim asi minuta. Na nahřáté talíře servírujte kaši, maso s restovanými výhonky a trochou omáčky.

Zkuste

Svého řezníka poproste, aby vám ze selečího hřbetu udělal dvě porce. Během přilévání vody do rozpuštěného cukru buďte velice opatrní. Karamel je vroucí a při styku s vodou může vystříknout z pánve.

Autorkou receptu je Markéta Hrubešová, autorem fotografie David Kraus a jedná se o recept z knihy Tak vařím já vydané Mladou frontou.