Králičí
terina

120
minut
obtížnost
Králičí terina

Ingredience

  • 600 gkráličích jater
  • 1velká cibule
  • 250 gžampionů
  • 100 gvařeného králičího masa
  • 4 clbrandy
  • vejce
  • 1 lžícemásla
  • olivový olej, pepř, sůl
  • muškátový ořech

POSTUP

Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a žampiony. Přidejte odblaněna játra a pečte asi tři minuty. Přilijte brandy a vařte ještě minutu. Okořeňte a nechte vychladnout. Pak směs dejte do mixeru, přidejte vařené maso, vejce a máslo a vymixujte dohladka. Směs přendejte do formy vymazané máslem a vyložené alobalem. Přikryjte přečnívající folii a pečte při 150 °C asi čtvrt hodiny. Pak ještě asi pět minut nezakryté. Vytáhněte z trouby a nechte vychladit.

Zkuste

Terinu můžete udělat i z krůtího nebo kuřecího masa. Místo brandy použijte whisky. Nejlepší je terina s fíkovým džemem, ale můžete zkusit i fíky čerstvé. Zkuste třeba i opuncii.
Fíkový džem: Půl baličku sušených fíků smíchejte s 2 dl červeného vina, lžíci balzamika, špetkou cukru a 2 lžicemi pomerančové šťávy. Vše provařte asi půl hodiny, dokud se neutvoří hustý džem. Nechte vychladnout a servírujte. S tousty z bílé bagety je to učiněna dobrota.

Autorkou receptu je Markéta Hrubešová, autorem fotografie David Kraus a jedná se o recept z knihy Tak vařím já vydané Mladou frontou.