
Telecí játra s malinovou omáčkou
a karamelizovanými šalotkami

Ingredience
- 200 gtelecích jater
- 4brambory
- 4šalotky
- 2 dlsuchého červeného vína
- 1 lžícetřtinového cukru
- 1 lžícemalinového octa
- olivový olej
- máslo
- sůl a pepř
POSTUP
Brambory očistěte a nahrubo nastrouhejte. Lehce osolte a vymačkejte tekutinu. Na malé pánvi rozehřejte olej, na který pak vytvarujte placičky. Opékejte z obou stran dozlatova. V jiném kastrůlku opečte na troše oleje šalotky zbavené slupek. Přisypte cukr a dobře rozmíchejte. Zastříkněte malinovým octem a zalijte vínem. Pod pokličkou duste asi 15 minut. Omáčka by měla krásně zhoustnout. Na závěr přidejte lžičku másla na zjemnění. Játra odblaňte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Lehce naklepejte a obalte v hladké mouce. V silnostěnné pánvi rozehřejte asi 2 lžíce másla a játra zprudka opečte z obou stran. Játra by měla uvnitř zůstat růžová, stačí tedy asi minuta z každé strany. Osolte a opepřete z mlýnku. Opečená játra položte na bramborové placičky a přelijte omáčkou. Ihned servírujte.
Zkuste
Telecí játra jsou opravdovou delikatesou, protože se nepropékají, pracujte jen s opravdu čerstvým masem. Výbornou přílohou jsou také vařené brambory nebo nudlové špecle. Šalotka má jemnou chuť, ale můžete použít i malou žlutou cibuli nakrájenou na kolečka. Je třeba ji nechat dobře zesklovatět a neustále hlídat, aby se nepřipálila.
Autorkou receptu je Markéta Hrubešová, autorem fotografie David Kraus a jedná se o recept z knihy Tak vařím já vydané Mladou frontou.