Tempura

45
minut
obtížnost
Tempura

Ingredience

  • 200 guvařených a vyloupaných krevet
  • mrkev
  • cuketa
  • malá brokolice
  • jarní cibulka
  • červená cibule
  • 1 hrstkabazalkových lístků
  • 100 gmouky
  • 2žloutky
  • 2 dlledové minerálky
  • 1 špetkasoli
  • olej na smažení

POSTUP

Všechnu zeleninu nakrájejte na co nejtenčí plátky. Ve velké míse připravte těstíčko. Do menšího množství mouky přidejte žloutky a minerálku, pak přisypte zbývající mouku. Těstíčko by mělo mít konzistenci smetany. Zeleninu, krevety a bazalkové lístky namáčejte do těsta a ihned smažte z každé strany asi dvě minuty. Pak nechte okapat na papírové utěrce a dejte do vyhřáté trouby. Servírujte s limetou, citronem nebo dipy.

Zkuste

Smažte vždy jen par kousků, protože jinak se olej zchladí a nevytvoří se křupavý obal. Pozor! Olej je velmi horký a prská! Těstíčko by nemělo stát dlouho, stejně tak dobu od smaženi po servírovaní se snažte co nejvíce zkrátit. Čas zkrátíte, když budete pracovat na dvou pánvích. Ideální doba stáni na teple je tak tři až pět minut, ale zaručuji vám, že tak dlouho to nikdo ze strávníků stejně nevydrží. Výborným dipem je třeba sladká chilli omáčka nebo sójová omáčka smíchaná se sherry a cukrem.

Autorkou receptu je Markéta Hrubešová, autorem fotografie David Kraus a jedná se o recept z knihy Tak vařím já vydané Mladou frontou.